Vereenvoudiging van de erfenissprong

15.05.2019

Beste lezer,

Sinds 01 september 2018 is de zogenaamde ‘erfenissprong’ geen alles of niets verhaal meer. Via deze techniek laat men bepaalde goederen rechtsreeks toekomen aan de kleinkinderen en slaat men een generatie (de kinderen) over. Zo bespaart u erfbelastingen – want een deel van het vermogen wordt slechts 1 maal belast bij het overlijden van de grootouders, in plaats van twee maal, bij het overlijden van enerzijds de grootouders en anderzijds de ouders.

Wat is nieuw?

Het is reeds sinds 2013 mogelijk dat de kinderen van de erflater beslissen om hun erfenis te verwerpen ten voordele van hun kinderen (kleinkinderen van de erflater). De beslissing ligt hierbij bij de kinderen en niet bij de ouders. Middels de techniek van de plaatsvervulling zal het verworpen erfdeel aangroeien bij zijn kinderen, de kleinkinderen van de erflater.

In het voormalige erfrecht was het verwerpen van een nalatenschap een alles of niets verhaal. Gedeeltelijk verwerpen kon niet, waardoor het kind niet geneigd was om de nalatenschap te verwerpen in het voordeel van zijn kinderen. Hieromtrent is de regelgeving aangepast. Een verwerping is nog steeds een alles of niets verhaal, maar een kind kan voortaan de nalatenschap aanvaarden en binnen het jaar deels/geheel de nalatenschap belastingvrij doorschenken aan de volgende generatie. Om dit bewijs te kunnen leveren – zijnde dat de schenking binnen één jaar na het overlijden plaatsvond, dient de schenking te worden bekrachtigd in een notariële akte.

Ons team staat voor u klaar om een planning op maat, conform de vernieuwde technieken van 2018, uit te werken.

Vorige Volgende
Secured By miniOrange